AV media
Image default
Zakelijk

Zo bereken je gemakkelijk je maximale hypotheek

Voordat je een huis koopt, moet je weten hoeveel je kunt betalen. Dit is erg belangrijk om te weten wat voor soort huis je kunt kopen en hoeveel geld je daarvoor maandelijks moet uitgeven. Daarom moet je zorgvuldig de hypotheek berekenen voordat je er een aanvraagt. Zonder een nauwkeurige berekening wordt je hypotheekaanvraag niet goedgekeurd. Zelfs als het wordt goedgekeurd, kun je de maandelijkse termijnen niet betalen. De meest nauwkeurige manier om je maximale hypotheek te bepalen, is door de volgende drie dingen te achterhalen.

De prijs van het huis

Je moet eerst de prijs opsporen van het huis dat je wilt kopen. Dit lijkt misschien een gemakkelijke taak, maar het is belangrijk om te onthouden dat niet alle huizen tegen hun volledige waarde worden vermeld. De makelaar kan het huis op de markt brengen als iets dat betaalbaarder is maar het in werkelijkheid is om kopers aan te trekken, en dat kan je uiteindelijk geld kosten. Om er zeker van te zijn dat je een eerlijke beoordeling krijgt van wat het huis waard is, onderzoek je vergelijkbare huizen in de omgeving. Praat vervolgens met een makelaar die je kan vertellen hoeveel zij schatten dat het onroerend goed zou worden verkocht als het vandaag te koop zou staan. Zodra je de volledige prijs van het huis weet, kun je een hypothecaire lening simulatie starten.

Je maandinkomen

Als je eenmaal weet wat de huidige marktwaarde van je droomhuis is, moet je je maandinkomen berekenen. Het moet niet alleen je salaris omvatten, maar ook eventuele huurinkomsten of andere geldbronnen die binnenkomen. Tel al die inkomstenbronnen bij elkaar op en je krijgt je maandinkomen. Het kan echter een beetje moeilijk zijn om te berekenen als je een ondernemer bent zonder maandsalaris. Dit is omdat het maandelijkse inkomen van je bedrijf zeker van maand tot maand zal verschillen. Je kunt je gemiddelde inkomen van de afgelopen 12 maanden berekenen. In feite kijken banken meestal alleen naar het maandinkomen van je bedrijf in de afgelopen 3 maanden. De gegevens over je maandinkomen zijn verplicht bij het aanvragen van een hypotheek, dus je moet de gegevens hoe dan ook verstrekken.

Je maandelijkse uitgaven

Ten slotte moet je ook je maandelijkse uitgaven berekenen. Je hypotheekverstrekker wilt niet alleen weten hoeveel geld je verdient, maar ook hoeveel je elke maand aan dingen uitgeeft. Ze willen bijvoorbeeld weten hoeveel geld je uitgeeft aan huur, eten, nutsvoorzieningen, transportkosten, kleding, verzekeringspremies en andere rekeningen. Ze hebben de informatie nodig om elke maand het verschil tussen je inkomsten en uitgaven te achterhalen, wat wordt beschouwd als je maandelijkse besparingen. Dit is ook het maximale bedrag aan hypotheek dat je elke maand kunt betalen. Op basis van dat bedrag kun je vervolgens je maximale hypotheek berekenen, mits je al bepaalt hoeveel jaar je de hypotheek wilt laten lopen.