AV media
Image default
Zorg

Onbedoeld zwanger en kies je voor abortus?

In Nederland kun je zowel in reguliere ziekenhuizen als in gespecialiseerde klinieken terecht voor een abortus. Zo’n kliniek is Bloemenhove Amsterdam, met een vestiging in Heemstede en Amsterdam. De instelling staat hoog aangeschreven en je kunt er anoniem terecht. Over abortus kostenhoef je je geen zorgen te maken: de behandeling is kosteloos al je in Nederland woont.

Helaas is abortus niet in de wereld legaal en zeker niet zo duidelijk bij wet geregeld als in ons land. In Vaticaanstad en op Malta bijvoorbeeld zijn abortusbehandelingen verboden. In de dwergstaten Andorra en Liechtenstein is een zwangerschapsafbreking alleen toegestaan indien noodzakelijk om het leven van de zwangere vrouw te redden. Nu wonen in deze landen ook meiden en vrouwen die zwanger zijn geraakt, maar niet in de omstandigheden verkeren om een kind op te voeden.

De Nederlandse non-profitorganisatie Women on Waves kan hen bijstaan. Ze kunnen op de boot terecht voor niet-chirurgische abortussen, anticonceptiemiddelen en voorlichting met betrekking tot geboortebeperking. Aan boord van het schip bevindt zich een professionele kliniek. De abortuspil wordt pas overhandigd als op internationale wateren wordt gevaren. Daar geldt namelijk op een Nederlands schip de Nederlandse wetgeving. 

De geschiedenis van Beahuis & Bloemenhovekliniek gaat terug tot 1971. Aan het volledig legaal en voor Nederlanders acceptabel maken van een overtijdbehandeling heeft Bloemenhove een flinke bijdrage geleverd. Aanvankelijk stond de kliniek in Beverwijk en werkten er twee gespecialiseerde huisartsen en een beperkt aantal verpleegkundigen. Sinds 1973 is Beahuis & Bloemenhove gevestigd in Heemstede en is er een kliniek in Amsterdam. De naam veranderde toen ook. De eerste twee jaar werd Beahuis aangehouden, daarna Beahuis & Bloemenhove. Inmiddels is het Bloemenhove Amsterdam.

https://www.bloemenhove.nl/nl/home