AV media
Image default
Banen en opleidingen

Hoe u een giftige collega kunt identificeren en wat u later met hem kunt doen

job consultants

Heb je ooit met giftige mensen geleefd? Waarschijnlijk wel. In het team is er bijna altijd een persoon die een destructief effect heeft op de algemene werksfeer. Dit is een vlieg in de zalf in het honingcollectief, en die kleine energieke Dracula, die langzaam vitaliteit en energie van iedereen op zijn pad zuigt.

Het artikel is nuttig voor iedereen die op de een of andere manier met mensen werkt. Het zal u helpen de menselijke toxiciteit van binnenuit beter te begrijpen, manieren om het in de beginfase te identificeren en hoe u met extreem moeilijke gevallen kunt omgaan.

Wat is een team?

Laten we, voordat we giftige mensen en hun impact op een team karakteriseren, onthouden wat een team is.

Een team is een groep mensen verenigd door gemeenschappelijke motieven en interesses. En nog belangrijker, elk team heeft een bepaalde waarde.

Bruce Tuckman identificeerde in de jaren 60 vier fasen van zijn vorming:

  • Vormen
  • Conflict (bestorming).
  • Normalisatie (normering).
  • Uitvoering (uitvoeren).
  • Toen kwam er nog een etappe bij – uitstel.

Elke keer dat er een nieuw lid aan wordt toegevoegd (of als er een wordt verwijderd), doorloopt het team al deze fasen.

Dat wil zeggen, een team is een wankele structuur die wordt beïnvloed door verschillende factoren. En niet alleen degenen die direct in het oog springen (project, klant, leider, doel, etc.), maar ook verborgen (emotionele toestand, vertrouwen).

Ik stel me het team graag voor als een kristallen bol, die moet worden beschermd en beschermd, en van tijd tot tijd om het af te vegen glanzen als een dikbuikige samovar. Soms loont het hiervoor risicovolle stappen. Vaak pusht het team zelf een persoon die niet in waarden past (en goed is).

Een triviaal voorbeeld. Laten we ons voorstellen dat we een team hebben gevormd. Een van de teamleden, laten we hem A noemen, heeft besloten zijn carrièrepad te veranderen en wil een nieuwe persoon in zijn plaats nemen. De nieuwkomer, laten we hem B noemen, is niet zo snel, neemt geen verantwoordelijkheid, soms te emotioneel. En, het ergste van alles, onze A kan zich niet volledig wijden aan een nieuwe functie, constant hetzelfde soort vragen beantwoorden B, die zich niet in zijn eigen taken wil storten. Na verloop van tijd zullen er twee “giftige” tegelijk in het team verschijnen: A, die agressief begint te worden, en B, is niet klaar om verantwoordelijkheid te nemen. Dit heeft een aanzienlijke invloed op het werk van het team, omdat ten eerste iedereen deze situatie beu is, en ten tweede houdt niemand van mensen die geen verantwoordelijkheid nemen voor hun acties of beslissingen. Als gevolg hiervan schakelde B over naar een ander project en deze nam een ​​meer ervaren specialist in dienst.

Op IT-gebied is het, zoals waarschijnlijk ook in elk ander, uiterst belangrijk om alle externe factoren die de workflow negatief beïnvloeden, te beperken, dat wil zeggen om onnodige emoties, discussies en acties zoveel mogelijk uit te schakelen. In dit geval begint het team stabiel en efficiënt te presteren.

Welke persoon wordt als giftig beschouwd?

Is er een definitie van een giftige persoon? Voordat ik webinars over dit onderwerp voorbereidde, heb ik lang geprobeerd een standaarddefinitie te vinden. Ik vroeg het aan collega’s, vrienden, zocht op internet. Er is geen vaste definitie. Een giftige persoon is elke persoon die een negatieve invloed heeft op uw leven of project. Na communicatie met hen verschijnen er negatieve emoties: stress, angst, verlegenheid, schuldgevoel, een gevoel van eigen waardeloosheid en dergelijke.

Dus, zoals ik al zei, elk team heeft zijn eigen waarde. Toxiciteit heeft vooral invloed op waarden. Als er een persoon in het team is die niet het beste geeft zoals anderen dat doen, niet werkt, verantwoordelijkheid vermijdt, gewelddadige activiteiten imiteert, zeurt, zichzelf boven anderen plaatst, verergert, geruchten verspreidt, bekritiseert – dit demotiveert anderen. En als we niets doen, zal onze kristallen bol beginnen te kraken en uiteindelijk breken.

Overweeg de typische giftige werksituaties. Een meisje voltooide bijvoorbeeld de cursus en kreeg een baan bij een bedrijf voor een stage. Ik heb een bod getekend voor een bepaalde vergoeding. Uiteraard werd haar vergoeding berekend op basis van de laagste marktsalarissen (aangezien er geen ervaring is). Ze gaat aan het werk en begint na een tijdje tegen iedereen te zeuren dat haar salaris te laag is. Wat is er gaande? Collega’s beginnen medelijden met haar te krijgen of denken: “Misschien komt mijn salaris niet overeen met de markt en waardeert het bedrijf mij niet.” Houd er rekening mee dat dergelijke werknemers meestal niet proberen hun kennis te verdiepen, niet deelnemen aan aanvullende activiteiten en dergelijke.

Laten we naar een ander voorbeeld kijken. Laten we ons een reeds ervaren programmeur voorstellen. Op een gegeven moment werd hij alles beu: zowel het project als de klant. Maar hij / zij kan niets veranderen, want hij betaalt de hypotheek. Daarom valt hij iedereen elke dag lastig met praten over hoe slecht zijn leven is. Hij heeft ook noch het verlangen, noch de tijd om iets te veranderen.

Verder gaan. Vaak begrijpen onze dierbaren niet wat we precies doen op het werk en denken ze dat de meeste tijd wordt besteed aan koffie en praten. Daarom, als je uitgeput thuiskomt, waar er geen ondersteuning is, word je willens en wetens boos en dump je de negativiteit op je collega’s.

Iemand saboteert simpelweg de processen van het team, gaat niet naar de telefoon, is te laat. De reden kan ofwel banaal zijn: het is niet interessant, de medewerker ziet er geen waarde in, of specifiek: persoonlijke problemen, wanneer iemand zich sluit en minder tijd wil doorbrengen met collega’s.

Sommige mensen houden ervan om over anderen te praten en geruchten te verspreiden. Bedenk hoe “geweldig” het is om in gesprekken met collega’s nieuwe dingen over uzelf te leren.

En iemand ergert duidelijk anderen: grappen, grappen en dergelijke. Een bekende situatie toen je koffie zette, naar de open ruimte kwam om een ​​paar minuten voor je werk over het leven te praten en een grap aan je te horen gericht, waarna je niet eens meer wilt werken? Dit is het verhaal dat een collega vertelde. Na zo’n a la grappen voelde ze zich de hele dag depressief en kon ze haar niet alles voor 100% geven.

Er zijn natuurlijk ook “giftige” mensen. Strooien ze elke dag gif over nieuws, problemen of opmerkingen? Werknemers die nergens van genieten. Ze kunnen goede artiesten zijn, maar emotioneel naast hen werken is echt zwaar werk.

Ik heb situaties gehad waarin PM geen aandacht schonk aan het team. Ik hield me alleen bezig met besturingssystemen en negeerde het commando zelf en de relaties erin. Ik miste stand-ups, bracht belangrijke informatie vervormd over aan teamleden (de ene kreeg de ene informatie te horen, de andere, waardoor niemand het volledige plaatje zag en werd gedwongen me te laten leiden door geruchten). Hier eindigen we meestal met een heel team van “gifstoffen”.

Vertegenwoordigers van het type “neem me zoals ik ben” ook “alsjeblieft”. Toen ik eenmaal op krachten was gekomen, moest ik een van de teamleden vragen om hygiëneproducten te gaan gebruiken. Daar was een simpel antwoord op: neem me zoals ik ben (nou ja, klas).

Onthoud het belangrijkste: het is niet altijd de schuld van de persoon. Het kan door bepaalde situaties giftig worden. Ik vertel je hier later meer over.

Hoe herken je een giftig persoon?

Je praat te vaak over hem. Het voortdurend met anderen bespreken van andermans acties kost veel tijd en vitaliteit. Ondertussen geeft het bespreken van giftige mensen als ze er niet zijn, ze nog meer macht over jou. Hun energie neemt op dit moment toe. En die van jou neemt af.

Je verliest geduld. Omgaan met “gifstoffen” roept sterke emoties op. Als je niet oppast, kan frustratie gemakkelijk in woede veranderen. Als zo iemand je leidt, heb je het gevoel dat je je emoties niet kunt beheersen. Nogmaals, de energie van de “gifstof” neemt op dit moment toe, in tegenstelling tot die van jou.

Je gevoel van eigenwaarde daalt. Giftige mensen gedragen zich vaak grof, beledigen en vernederen anderen en bekritiseren. Op een gegeven moment lijkt het erop dat ze gelijk hebben. Maar het is aan jou om te beslissen, en je zelfrespect mag nooit van anderen afhangen. Onthoud dit!

U geeft “gifstoffen” de schuld van uw gedrag. Als je het slachtoffer wordt van een manipulator, is het verleidelijk om hem de schuld te geven van de keuze die je hebt gemaakt. Zo kreeg je ‘s ochtends ongegronde kritiek en liep de hele dag niet goed. Als je echter iemand anders de schuld probeert te geven van wat er in je leven gebeurt, is dat een welsprekend teken dat ze te veel macht over je hebben. Neem de verantwoordelijkheid voor wat je doet en hoe.

De volgende stap is dat je bang bent om tijd met de persoon door te brengen. Denk je met afgrijzen dat je een collega zult moeten ontmoeten die altijd een conflict uitlokt? Heb je het gevoel dat een paar uur van je leven gewoon verloren gaan? Dit betekent dat de invloed van de “vampier” alomvattend is geworden.

En de laatste etappe – je daalt af naar het niveau van een provocateur. Dat wil zeggen, je begint anderen te beledigen of te bekritiseren. Uiteindelijk zal dit gedrag alleen maar een gevoel van verwoesting en chaos in het leven geven. En het “gif” zal almachtig worden.

Denk je dat er veel giftige mensen onder jullie in het team zitten?

Zoals u wellicht weet, voeren sommige bedrijven eenmaal per jaar een NPS-test (Net Promoter Score) uit om de tevredenheid van werknemers over hun baan te meten.

De basisvraag is simpel: beveelt u het bedrijf aan als werkgever?

Het antwoord wordt beoordeeld op een 10-puntsschaal. De cijfers 10 en 9 (ja, ik raad aan) betekenen dat je een promotor bent, 8 en 7 – passief (heb nog niet besloten of je ze aanbeveelt of niet) en cijfers van 1 tot 6 – lasteraar (ik raad dit bedrijf niet aan). De loyaliteitsindex wordt berekend met behulp van de formule: het verschil tussen de aandelen van promotors en detractors.

Waarom is dit allemaal? Dit geeft antwoord op de vraag met wie de PM (HR) zou moeten samenwerken. Het antwoord is bij iedereen. Ons microklimaat is te kwetsbaar, en vandaag ben je een promotor, en morgen ben je een lasteraar.

Als een persoon passief is, bestaat de kans om van haar een promotor te maken, in feite als een lasteraar. Iemand zal een logische vraag hebben, moet je met negatieve mensen werken? Ze bevelen het bedrijf niet aan als werkgever, ze zijn ergens niet tevreden over. Is het niet beter om ze kwijt te raken? Natuurlijk niet.

Elke HR op regelmatige vergaderingen kan, als hij een professional is, de hoofdoorzaken begrijpen die tot ontevredenheid bij medewerkers leiden. Maar dan is het nodig om te beslissen of er iets kan worden veranderd, of dat het gaat om een ​​persoon die totaal ontevreden is over werkelijk alles in het leven.

Door zulke mensen in uw team te houden en er geen aandacht aan te besteden, schendt u de stabiliteit van uw teams. Mensen beginnen meer tijd te besteden aan het bespreken of nadenken over giftige mensen en hun daden dan aan het werkproces. De prestaties gaan achteruit en het hele systeem wordt aangetast.

Uitvoer

Trek niet te snel conclusies over mensen, probeer de oorzaken van toxiciteit te vinden. Controleer de feiten meerdere keren, probeer de situatie van de andere kant te bekijken. Het belangrijkste is dat een persoon niet giftig wordt geboren, maar onder bepaalde omstandigheden zo wordt.

Onthoud dat het team de belangrijkste waarde is, en giftige mensen vernietigen het van binnenuit en blijken uiteindelijk te “duur” te zijn. Ze helpen het team niet om te groeien, maar vernietigen alleen relaties en balans. Omgaan met een ‘gifstof’ is moeilijk, maar nog moeilijker te herkennen en te helpen bij verandering.

Projectmanagers, leads, HR moeten het probleem van toxiciteit, ineffectieve werknemers niet negeren. Als we onze ogen hiervoor sluiten, zijn de gevolgen niet alleen materieel, maar ook moreel. Andere medewerkers verliezen hun motivatie, en dan raak jij ze kwijt. Een positieve teamsfeer is de sleutel tot succes!

talent management

https://www.globalrecruitment.info/

Gerelateerde artikelen

Secretaresse

Vindazo review beste wervingskanalen bij de zoektocht naar een nieuwe werknemer

Thuis werken vacatures.today