AV media
Image default
Zakelijke dienstverlening

Waar let je op bij een bedrijfspresentatie?

Je moet binnenkort een bedrijfspresentatie geven, kan je de zenuwen al voelen? Veel mensen vinden het vervelend om een presentatie te moeten geven. Alle ogen die ineens op jou gericht zijn, je bent hyperbewust van elk woordje wat je zegt, de kans op een black-out, de kritische baas of manager die mee kijkt.. genoeg dingen om zenuwachtig van te worden! Gelukkig ben je niet de enige die hier tegenaan loopt, een groot deel van de Nederlanders heeft dit namelijk ook.

Er zijn een aantal dingen die jij kan doen om je beter voor te bereiden op een presentatie. Zo kan je een professionele presentatietraining volgen waarin je de do’s and don’ts leert van het presenteren (zeker aan te raden als je vaker moet presenteren!). Of je kan zelf aan de slag gaan met een van de volgende tips:

  1. Bereid je goed voor. Ja, zul je wel denken, dat is toch logisch? Echter is dit niet zo vanzelfsprekend. Bij je allereerste presentatie bereid je je misschien goed voor maar bij de tweede of derde presentatie worden mensen al snel wat luier. Ze beginnen dan twee dagen van tevoren pas met de voorbereiding. Afhankelijk van de grootte van je presentatie adviseren we je toch wel een week van tevoren te beginnen. Maak als eerste je PowerPoint presentatie zodat je helder hebt voor jezelf wat je wilt vertellen. In de daarop volgende dagen kan je de stof een aantal keer doornemen en je verhaal verfijnen. Je zult merken hoe stevig je staat tijdens je presentatie met een goede voorbereiding!
  2. Maak een goede ondersteunende PowerPoint presentatie. De presentatie is erg bepalend voor het overbrengen van je boodschap. Heb je namelijk een veel te drukke PowerPoint presentatie dan zullen mensen afgeleid zijn en het verhaal dat je vertelt niet goed opslaan. Zorg er dus voor dat je presentatie ondersteunend en niet leidend is. Afhankelijk van hoe belangrijk de presentatie is, kiezen steeds meer mensen er ook voor om een presentatie op maat te laten maken door een extern bureau. Als je vaker een PowerPoint presentatie nodig hebt, kan je ook een PowerPoint Template laten maken door een ontwerp bureau, die je elke keer weer opnieuw kan gebruiken. Als je écht indruk wilt maken dan raden we het zeker aan om een interactieve presentatie te laten maken.
  3. Werk aan je houding. Zorg ervoor dat je goed staat. Als je enorm met je handen staat te zwaaien kan dat opvallen tijdens de presentatie. Of als je juist niet beweegt en als een ‘zoutzak’ staat te presenteren. Een goede tip hierbij is om jezelf een keer te filmen als je oefent met presenteren. Je krijgt dan gelijk duidelijk wat je wel en misschien ook niet goed doet. Oefening baart kunst!

powerpoint template