AV media
Image default
Auto's en Motoren

Rolstolbussen als praktische oplossing

Een rolstoelbus is een uitkomst voor mensen in een rolstoel. Zo kunnen zij ook komen waar ze willen. Wanneer je zelf kan lopen, fietsen of autorijden ga je makkelijk van a naar b. Maar als dat lastiger gaat en jezelf verplaatsen moeilijker gaat, blijf je sneller thuis. Ergens komen is dan al snel een gedoe. Met een speciale afgestelde bus kan ook de rolstoel gebonden reiziger weer overal komen. De bussen zijn erop gemaakt om het vervoer makkelijk en snel te laten verlopen. Er is dus geen reden meer om ondanks beperkingen in mobiliteit niet meer te komen waar je graag zou willen zijn.

Hoe werken rolstoelbussen?

Rolstoelbussen zien er van de buitenkant net zo uit als een hoog personenbusje voor ongeveer acht personen. Het verschil is dat de stoelen uit de bus zijn gehaald zodat rolstoelgebruikers niet uit kun rolstoel hoeven te komen en zonder moeilijkheden in en uit de bus kunnen. Men komt in de bus zelf door eerst op een platform te rijden dat de rolstoel omhoogtilt, zodat de rolstoelgebruiker naar het zitgedeelte kan rijden. Daarna wordt de rolstoel vastgezet. Zo is het busje weer opgesteld als een doorsnee personenbusje en kan het vertrekken.

Waarom zou je rolstoelbussen gebruiken?

Rolstoelbussen zijn een ontzettend belangrijke manier van transport. Vanzelfsprekend kost het een rolstoelgebruiker meer tijd om in een auto, bus of trein te stappen. Voor het openbaar vervoer, zoals de betekent dat soms dat iemand met het vervoersbedrijf moet afspreken wanneer hij een rit wil maken, zodat de nodige voorbereidingen kunnen worden getroffen. Bij de lijnbus gaat dat meestal niet, maar de bus hoeft maar een beetje vol te zitten en de rolstoelgebruiker past er niet meer bij. Daarom zijn rolstoelbussen een goed alternatief: het bespaart de rolstoelgebruiker een hoop gedoe, moeite en soms ook schaamte.