AV media
Image default
Gezondheid

Zes tekenen dat uw tandimplantaat is geïnfecteerd

De meeste complicaties van tandheelkundige implantaten zijn het gevolg van infecties. Een veel voorkomende implantaatinfectie is peri-implantitis. Dit type infectie is een vorm van parodontale (tandvlees) ziekte die, indien onbehandeld, kan leiden tot ontsteking, botverlies en falen van het implantaat. Implantaatinfecties worden veroorzaakt door bacteriën en kunnen onmiddellijk na implantatie of maanden of zelfs jaren later optreden. Als uw tandarts geen tandheelkundige implantaten van titanium heeft gebruikt, kan er bovendien een infectie ontstaan door de slechte kwaliteit van het gebruikte implantaatmateriaal.

Als u tandheelkundige implantaten heeft en denkt dat deze mogelijk geïnfecteerd zijn, let dan op de volgende symptomen:

  1. Slechte smaak / slechte adem: wanneer implantaten van lage kwaliteit worden geïnfecteerd, zullen ze een geur afgeven en een slechte adem en een vreselijke smaak veroorzaken. Als u iets ongewoons proeft of als uw adem niet verbetert na het poetsen en flossen, is uw implantaat mogelijk geïnfecteerd.
  2. Pus of bloeding: als u pus of bloeding van het tandvlees of implantaatgebied opmerkt, heeft u waarschijnlijk te maken met een infectie. Veel mensen krijgen alleen bloedingen rond het tandvlees en het implantaatgebied tijdens het poetsen, maar dit is nog steeds een reden tot bezorgdheid.
  3. Pijn of koorts: de meeste orale bacteriële infecties gaan gepaard met pijn in het implantaatgebied en koorts wanneer uw lichaam zijn verdediging opstelt om te proberen de bacteriën te bestrijden.
  4. Moeilijkheden bij het kauwen: Als u geen tandheelkundige implantaten van titanium heeft, kunt u problemen hebben met kauwen, zelfs als het gebied niet is geïnfecteerd. Titaniumimplantaten zijn stevig en kunnen naadloos versmelten met uw tandvlees en kaakbot, zodat u nog steeds kunt kauwen zoals u dat normaal zou doen.
  5. Rood of gezwollen tandvlees: tandvlees dat rood en gezwollen is, zijn belangrijke indicatoren van een implantaatinfectie. Als uw tandvlees niet lichamelijk opgezwollen lijkt, kan het opgezwollen aanvoelen.
  6. Los implantaat: hoe lager de kwaliteit van het gebruikte implantaat, hoe meer potentiële infectieproblemen u zult ondervinden. Een wankel of los implantaat dat aanvoelt alsof het eruit valt, is mogelijk geïnfecteerd en moet worden vervangen door een tandimplantaat van betere kwaliteit.

Neem onmiddellijk contact op met uw tandarts als u een van de bovenstaande symptomen ervaart. Geïnfecteerde tandheelkundige implantaten kunnen leiden tot ernstige orale schade als ze niet worden behandeld. De tandarts kan uw huidige implantaten vervangen door titanium implantaten om ervoor te zorgen dat uw mond beschermd is tegen infectie.