AV media
Image default
Bedrijven

Waarom je blij wordt van een kat in huis

Iedereen die zo’n lieverd in huis heeft weet het al: een kat in huis kan je heel gelukkig maken. En dat is niet zo maar! Katten eigenaren zullen zich hier in wel herkennen. Lees hier waarom je blij wordt van een kat in huis.

Niet alleen

Nadat je moeizaam je bed uit bent gekomen of wanneer je na een lange werkdag weer thuis komt: je kat is altijd blij je te zien. Het leukste is een knuffel krijgen van je beestje als je het niet aan ziet komen. Een kat is een goed gezelschapsbeest en je zal je nooit alleen voelen.

Goed voor je hart

Wist je dat een kat goed is voro je hart? Iedereen die wel eens een kat op schoot heeft gehad zal het herkennen: katten hebben een kalmerende werking.  Daardoor kunnen katten een hoge bloeddruk en stress verminderen. In een onderzoek is aangetoond dat mensen met een kat minder snel aan hart- en vaatziekten overlijden.

Spinnen

Een vraag dat ieder kind zich wel eens heeft afgevraagd: waarom spint een kat? Katten spinnen niet zo maar wanneer ze blij zijn. Het heeft ook een helende werking. Het spinnen van katten is namelijk goed voor spieren en botten. Katten spinnen op een frequentie tussen de 20 en 140 Hertz, wat een therapeutische werking heeft. Niet alleen voor de kat, maar ook voor jou!

Vermakelijk

Niet voor niets staat het internet bomvol kattenvideo’s. Katten zijn vermakelijk. Ze kunnen enorm onhandige acties hebben, waar wij van smullen. Ook hebben katten een gekke obsessie met doosjes, en zijn ze als de dood voor komkommers. En ze zijn natuurlijk ondeugend. Vergeleken met een hodn heeft een kat veel meer karakter. En dat maakt het heerlijk om ze lekker te bestuderen.

Frisse blik

Heb je ooit een kleine kitten gezien, wanneer die voor het eerste naar buiten gaat? De nieuwsgierigheid van een kitten herinnert je, net als kleine kinderen, aan het feit dat het leven een grote speeltuin is. Een kitten ziet overal kansen om te spelen en maakt van alles een uitdaging. Een klein geluksmomentje van kittens (bijvoorbeeld het vangen van een vliegje) is daarmee ook een geluksmomentje voor jou. Katten kunnen intens genieten, op een manier waar wij alleen maar van kunnen dromen.

Living in the moment

Een andere les die we van katten kunnen leren: ze leven in het nu. Vaak vergeten wij naar ons lichaam en onze behoeften te luisteren. Maar een kat is een meester in mindfulness. Als hij honger heeft, zal hij gaan eten. Als hij moe is, doet hij een dutje. Als hij zin heeft om te spelen, gooit hij een willekeurig voorwerp van tafel. Gewoon lekker doen waar je zin in hebt.

En natuurlijk, een kat is zo lekker warm, en zacht. Daar gaat toch niets boven.