AV media
Image default
Sport

Personal trainer opleiding volgen in België? Dat kan!

Ben jij helemaal gek van sporten en wil jij van je hobby je werk maken? Dan is een personal trainer opleiding misschien wel iets voor jou. Met een personal trainer opleiding leer je alles over het menselijk lichaam, trainen en over het begeleiden van mensen. Nu kun je al een personal trainer worden zonder opleiding, maar in de praktijk blijkt dit een aantal nadelen te hebben. Verder in deze blog lees je over deze nadelen, waarom je een opleiding moet volgen, wat een personal trainer opleiding je allemaal leert en welke mogelijkheden er zijn.

Waarom een personal trainer opleiding volgen?

Zoals net besproken heeft het starten als personal trainer zonder opleiding bepaalde nadelen. Het belangrijkste punt gaat over het welzijn van de cliënt. Als personal trainer ben je verantwoordelijk. Als jij niet goed een plan kan opstellen die passend is bij de cliënt kan het voorkomen dat de cliënt niet voorruit gaat, maar juist last krijgt van het lichaam. Naast deze verantwoordelijkheid laat een diploma ook zien dat je de kennis hebt om mensen te helpen. Mensen die opzoek zijn naar een personal trainer gaan voor zekerheid en betrouwbaarheid. Op het moment dat jij kan laten zien dat je bepaalde diploma’s hebt maak je een betere indruk. Dit geldt vooral als je een eigen bedrijf hebt, maar ook als je in loondienst gaat kom je sneller aan de bak.

Personal trainer opleiding

Wat leer je allemaal met een personal trainer opleiding?

Er zijn verschillende personal trainer opleidingen die je kunt volgen. De meest bekende opleidingen zijn de Fitnesstrainer A, Fitnesstrainer B en de NASM personal trainer opleiding.

De Fitnesstrainer A opleiding is een echte basis personal training opleiding. Hier leer je alles over het menselijk lichaam, krachttraining, inspanningsfysiologie, blessurepreventie en voeding. Alles om een persoonlijk bewegings- en voedingsplan te maken. Deze opleiding duurt gemiddeld 4 maanden en het slagingspercentage is erg hoog.

De Fitnesstrainer B opleiding is de vervolgopleiding van de Fitnesstrainer A opleiding. Nadat je alle basiskennis hebt geleerd zal je hier meer te weten komen over coaching en het 1-op-1 begeleiden van cliënten. Ook deze opleiding duurt niet erg lang (ongeveer 5 maanden).

De NASM opleiding is een opleiding met een wetenschappelijke achtergrond. Hier leer je veel over testen en metingen, het leren werken met trainingsmodellen en allerlei wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen. Met deze opleiding onderscheid jij je ten opzichte van andere personal training opleidingen.

Naast de personal trainer opleiding kun je ook je verder specialiseren bij diverse sportonderwijs aanbieders. Hier kun je denken aan cursussen over sport en voeding, yoga, kettlebell, boks training en bijvoorbeeld bootcamp. Door je verder te specialiseren maak je het aanbod van jou groter en spring jij er meer uit op de arbeidsmarkt.

Waar kan ik een personal training opleiding volgen?

In Nederland zijn verschillende personal trainer opleidingen te volgen. Dit kun je doen bij verschillende sportopleiders, zoals bij Sport & People. Ook is het mogelijk om internationaal een zo’n opleiding te volgen. Dit komt omdat de opleidingen Europees erkend zijn. Woon jij in België of wil je graag studeren in België? Dan kan je ook een personal trainer opleiding België volgen. Een personal trainer opleiding België is klassikaal te volgen, maar ook online. Bij Sport & People kun je Fitnesstrainer A en B volgen in bijvoorbeeld Antwerpen.