AV media
Image default
Hobby en vrije tijd

De voordelen van puzzels en spelletjes voor baby's en peuters

Als ouder wil je je kind alle kansen geven om te groeien en te leren. Misschien ben je op zoek naar speelgoed dat je kind helpt zich lichamelijk, geestelijk en emotioneel te ontwikkelen. Als dat zo is, moet je zeker puzzels en spelletjes overwegen. Lees verder om meer te leren over de voordelen van puzzels en spelletjes voor baby’s en peuters.

 

Voordelen van puzzels en spelletjes voor baby’s

Een van de voordelen van puzzels en spelletjes voor baby’s en peuters is dat ze helpen bij de cognitieve ontwikkeling. Cognitieve ontwikkeling omvat zaken als het oplossen van problemen, geheugen en aandachtsspanne. Legpuzzels zijn een geweldige manier om te helpen bij de cognitieve ontwikkeling, omdat ze probleemoplossend vermogen vereisen om in elkaar te zetten. Spelletjes zoals Simon Zegt of geheugenspelletjes helpen bij de ontwikkeling van het geheugen. De aandachtsspanne kan worden vergroot door bordspelletjes zoals Candyland te spelen, waarbij de spelers goed moeten opletten om de juiste zet te doen

 

Puzzels en spelletjes helpen ook bij de ontwikkeling van de fijne motoriek. De fijne motoriek is het vermogen om kleine spieren in coördinatie met elkaar te gebruiken. Dit is belangrijk omdat het helpt bij activiteiten zoals schrijven of kralen rijgen. Bouwblokken, wasknijpers en ringwerpen met bierflesjes zijn allemaal goede voorbeelden van speelgoed dat de fijne motoriek bevordert

Puzzels en spelletjes kunnen ook de sociale en emotionele ontwikkeling van baby’s en peuters bevorderen. Sociale ontwikkeling is het vermogen om op een juiste manier met anderen om te gaan. Emotionele ontwikkeling is het vermogen om emoties te begrijpen en te hanteren. Het spelen van raadspelletjes zoals hints of 20 vragen helpt bij de sociale ontwikkeling, omdat de spelers om beurten moeten spelen en met elkaar moeten samenwerken. Aandacht besteden aan de emoties van een andere speler tijdens dit soort spelletjes kan ook helpen bij het bevorderen van emotionele intelligentie

 

 

Zoals je kunt zien, zijn er veel voordelen aan puzzels en spelletjes voor baby’s en peuters. Als je op zoek bent naar manieren om je kind te helpen zich cognitief, lichamelijk en emotioneel te ontwikkelen, zijn puzzels en spelletjes een geweldige optie. Zorg ervoor dat je puzzels en spelletjes kiest die geschikt zijn voor de leeftijdsgroep van je kind, zodat ze het meeste uit hun speeltijd kunnen halen!

 

Hoe de juiste puzzels en spellen voor baby’s en peuters kiezen

Er zijn erg veel soorten puzzels en spellen speciaal voor baby’s en peuters op de markt. Het is daarom belangrijk dat een ouder goed nadenkt over welke soort puzzels of spelletjes het meest geschikt zijn voor zijn kind, voordat hij een aankoop doet. Hieronder volgen enkele tips om je te helpen de beste puzzels en spelletjes voor je baby of peuter te kiezen:

 

1. Kies puzzels en spelletjes die passen bij het ontwikkelingsstadium van je kind. Het is belangrijk om puzzels en spelletjes te kiezen die passen bij de cognitieve, fysieke en emotionele ontwikkeling van je kind. Een puzzel met grote stukken zou bijvoorbeeld geschikt zijn voor een kind dat net begint met puzzels in elkaar te zetten. Een memoryspel zou meer geschikt zijn voor een oudere peuter die een betere aandachtsspanne heeft.

 

2. Denk na over je de interesses van je kind. Kies puzzels en spelletjes waar je kind belangstelling voor heeft, zodat de kans groter is dat het ermee bezig is. Als je kind geïnteresseerd is in dieren, kies dan een puzzel met een dierenthema. Als ze van muziek houden, kies dan een memoryspel met kinderrijmpjes.

 

3. Kies duurzame puzzels en spelletjes. Het is belangrijk om kies puzzels en spelletjes die van duurzaam materiaal gemaakt zijn. Dit is vooral belangrijk als je een peuter hebt die geneigd is dingen in zijn mond te stoppen. Zoek puzzels en spelletjes die gemaakt zijn van BPA-vrij plastic of hout.

 

https://www.trendyspeelgoed.be/