AV media
Image default
Aanbiedingen

Nederlandse beroepsfotografen verenigingen fuseren

Via de SVFN en de BFN nu naar de DuPho

Het was een moeizaam proces, de fusie van de Nederlandse vakverenigingen van professionele fotografie. Het fusie process startte in 2011 met de fusiebesprekingen tussen de twee op dat moment grootste vakverenigingen de SVFN en de BFN. Dit process strandde uiteindelijk om financiële en juridische redenen, al zullen minder rationele redenen zeker ook een rol gespeeld hebben.

Uiteindelijk zijn op 19 december 2014 de beroepsorganisaties  SVFN, BFN, GKf, MWF, PANL, MWWF, NVF, MPN, FotografenFederatie en de BURAFO samengegaan in één grote nieuwe beroepsorganisatie voor professionele fotografen genaamd Dutch Photographers of kortweg de DuPho. De oude verenigingen werkten al samen onder de vlag van de Fotografenfederatie die zich bezighield met auteursrecht en vertegenwoordiging van professionele fotografen richting overheid en politiek.

STUDIOVHF via SVFN naar BFN en nu DuPho

Fotograaf Vincent Hartman was eerst actief lid van de SVFN en is na het mislukte fusie proces bij de BFN blijven hangen. De BFN was altijd de grootste en meeste gerenormeerde vakvereniging voor professionele fotografen. De BFN werd opgericht in 2019 en heeft dus net de 100 jaar niet kunnen volmaken. Voor vakfotografen waren de verschillende verenigingen het klankbord en tevens steun en toeverlaat voor fotografen die zich geconfronteerd zagen met een enorm veranderd werkveld en een marktpositie die onder druk stond. De verschillende verenigingen waren echter ook een afspiegelingen van de versnipperde markt en verloren aansluiting bij de algemene marktontwikkeling, juist doordat ze gericht waren op verschillende specialismes in het vak. Het ledenbestand vergrijsde en vele jonge toetreders op de markt vonden geen aansluiting.

STUDIOVHF waardeerde met name de onderlinge contacten tussen de vakbroeders en gaat ervan uit dat dit doorgezet wordt in de nieuwe vereniging. Als fotograaf uit Zwolle bezocht Vincent Hartman evenementen en fotostudio’s van andere collega’s in het land en overal pikte hij toch altijd wel weer wat op. Ook was de studio bij Zwolle zelf het toneel van een regiobijeenkomst van de SVFN. De komende periode zullen de bijeenkomsten voornamelijk plaatsvinden in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam, waar de Dupho gevestigd is. Een erg leuke plek met voldoende parkeergelegenheid.